“I can't buy your love, don't even wanna try. Sometimes the truth won't make you happy, still I'm not gonna lie. But don't ever question if my heart beats only for you, it beats only for you. I know I'm far from perfect, nothin' like your entourage, I can't grant you any wishes, I won't promise you the stars. But don't ever question if my heart beats only for you, it beats only for you…”

Tick Tock, Tick Tock, Christmas was just around the corner. But she was under no stress. Living in a country where the main Christmas celebrations were happening already throughout second part of November and beginning of December thanks to the the hugely discussed Sinterklaas, made the real Christmas actually much more relaxed and laid-back  It was a time of work Christmas parties, oliebollen, hapjes and visiting friends and family. No annual house cleaning, panicked present shopping and tacky advent garlands. She gladly gave into the partying part and entered the oriental world of Fata Morgana dressed as a Scheherazade side by side her Arab prince and together they had fun with cocktails, breathtaking water-light show, belly dancers and stars above their heads until late at night. But it wouldn't be her if she didn't bring some of the Czech Christmas into her new home. And so she baked cookies with her Czech girlfriends listening to the Christmas carols and drinking mulled wine whole Sunday long, only for the box filled with the precious sweets to be dropped on the floor in front of their house later in the evening and thus breaking most of them. But that didn't really matter. She enjoyed decorating the Christmas tree and looked forward to making the potato salad and schnitzel for him on the big day. And who knows, maybe they will finally go to Brussels afterwards. One way or another, she created a special blend, blend of her own Christmas that made her happy, without stress and hurry. And that was the way she wished Christmas to be for everyone.

Tik tak, tik tak, Vánoce byly za dveřmi. Ale ona rozhodně nestresovala. Žít v zemi, kde se hlavní vánoční oslavy konají již od poloviny listopadu díky hodně diskutovanému Sinterklaasovi, bylo výhodou, protože samotné Vánoce pak probíhaly v mnohem více uvolněném rytmu. Nastal čas vánočních pracovních večírků, mastných koblih, snacků a návštěv přátel a rodiny. Nehrozily šílené vánoční úklidy, panické nakupování dárků a kýčovité adventní věnce. Ráda se oddala večírkům a vstoupila do tajemného orientálního světa Faty Morgany odděna jako Šeherezáda po boku svého arabského prince. Společně si užíli večer plný koktejlů, dech beroucí vodní světelné show, brišních tanečnic a hvězdného nebe. Ale nebyla by to ona, aby si do svého nového domova nepřenesla něco z českých vánočních tradic. A tak pekla s kámoškama Češkama cukroví celou neděli, popíjejíc při tom svařák a naslouchajíc vánočním koledám, jen pro to, aby jim krabice naplněna sladkým pokladem spadla přímo před domem a většina obsahu tak byla na padrť. Ale to nevadilo. I tak si užívala zdobení stromku a těšila se, až mu na Štědrý den připraví řízek a bramborový salát. A kdo ví, možná se o svátcích konečně podívají do Bruselu, jak to již dlouho plánovali. Ať tak či onak, vytvořila si takovou svou vlastní vánoční směs, která ji dělala radost, bez stresu a shonu. A takto by přála prožít Vánoce všem.

8 comments:

  1. Zní to krásně! Ten Brusel ti přeju. Ten stánek na druhé fotce vypadá krásně :))

    ReplyDelete
  2. nevieš si prestaviť ako mi tvoje články a fotky vždy zdvihnú náladu
    fakt diky za to
    :)

    ReplyDelete
  3. sinterklaas je fajn, já to nejdřiv neznala, jsem nechápala, proč tam je všude tolik "černochů":D...že nemusíš dělat blbej úklid, závidim...dárky jsem nějak sehnala (at žije internet!), ale ten úklid klikem myší ještě nezvládnu:/

    ReplyDelete
  4. Miluju Vanoce a taky se rozhodne nestresuju zadnym uklidem a tim, ze nemam napeceno stodvacet druhu cukrovi...:) to je snad nejaka ceska vanocni tradice, kdyz si vzpomenu jak vsechny prislusnice naseho pohlavi doma na Morave chodi do prace behem celeho adventu s cernymi kruhy pod ocima, protoze do tri do rana pekly cukrovi.
    Koledy posloucham uz od pulky listopadu..ja vim, jsem blazen;) jen ten snih mi tady chybi!
    A taky mi moc chybely tvoje clanky...takze si pod stromecek od Tebe preju at je jich v novem roce co nejvic!!!:)
    Krasne Vanoce! Jana

    ReplyDelete
  5. Anonymous18.12.13

    Děkuju :) Poslední fotka je opravdu ze zámku :) Nemá uvnitř kompletně zrestaurovaný interiér, takže je takový provizorně zařízený a vypadá jako ze sna :)

    ReplyDelete
  6. Anonymous18.12.13

    A neskutečně ti závidím, že si tak užíváš Vánoce....a celkově život! Já bych se tak na všechno vyprdla a jela s přítelem někam do světa! Bohužel, ta železná koule na noze mě nepustí :( Užívej i za mě ;-)))

    ReplyDelete
  7. to oblecenie <3 zalubila som sa

    ReplyDelete
  8. Merry Christmas to you too dear !
    Love the white shirt, -i need one simple like this- and your soup looks so good !

    xx

    ReplyDelete